Szülők ezrei járatják különórára a gyerekeiket, sokszor úgy, hogy szóban megállapodnak szeptemberben az oktatóval, aztán havonta borítékban viszik a pénzt, esetleg kitöltenek egy lapot a gyerekek adataival, és kész. Ez a megoldás sem az óraadó, sem a szülő részéről nem biztonságos. Mire kellene odafigyelnie a korrepetítornak, edzőnek, zene vagy nyelvtanárnak, hogy probléma esetén elkerülhető legyen a jogvita, vagy a kellemetlenkedő FB bejegyzés?

  1. Legyen egy szerződés vagy egy ÁSZF, amelyben rögzítjük, hogy mit vállalunk! Tartalmazza az órák helyszínét, időtartamát, rendszerességét, az elmaradt órák pótlásának lehetőségét, a fizetés rendjét, a szükséges/biztosított eszközök listáját, az érkezés/távozás rendjét, a lemondás feltételeit!
  2. Legyen egy adatvédelmi nyilatkozatunk, amelyben vállaljuk, hogy a jelentkezési lapon megadott adatokat nem adjuk ki harmadik félnek, és a jogszabályoknak megfelelően kezeljük!
  3. A beszedett pénzről mindig adjunk számlát, nyugtát, vagy ha mást nem, írjunk egy átvételi elismervényt!

Ha egyesületként, cégként, egyéni vállalkozóként panaszt fogalmaznak meg felénk a szülők, mindenképpen érdemes rögzíteni, hogy később hivatkozási alapként lehessen használni a dokumentumot.