A fogyasztóvédelmi hatóság igenis elmarasztalhat, sőt bírságolhat azért, ha a vásárló személyesen, az üzletben tett szóbeli panaszának nincs írásban nyoma. Íme egy példa arra, hogy mire kellene odafigyelni.

Egy étteremben a vendég észrevételezte, hogy a rendelt hamburger húsa kemény, és az íze is állott. A pincér elnézést kért, ám a vendég kérése ellenére nem fizették vissza a rendelés árát. A vendég úgy gondolta, hogy mivel a hamburgert el sem fogyasztotta, nem szeretne fizetni. A pincér 25% kedvezményt ajánlott fel arra hivatkozva, hogy az italt elfogyasztotta, és a hamburger egy része sem volt már meg.

A vendég elfogadta a kedvezményt, de jelezte, hogy többet szeretne. Bejelentést tett a lakóhelye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnál, akik pár nappal később megjelentek az étteremnél. Megkérdezték, hogy a vendég tett-e szóban panaszt, amire igen volt a válasz. Ezt követően azt is megkérdezték, hogy erről vettek-e fel jegyzőkönyvet. Mivel ez sajnos nem történt meg (a fogyasztóvédelmi törvény előírja szóbeli panasz esetén a jegyzőkönyv felvételét, ha a szóbeli panaszt a vendég megelégedésére nem rendezik), eljárást indítottak az étteremmel szemben, később 50.000 Ft bírságot szabtak ki.

A hatóság ilyenkor sosem azt vizsgálja, hogy a 25%-os felajánlás korrekt-e, hanem azt, hogy a panaszt, a kifogást, a reklamációt a jogszabálynak megfelelően rögzítették, kezelték-e.

A Panaszkezelő.hu a jogszabálynak megfelelő jegyzőkönyveket készít, őriz meg, és küld ki a panaszosnak. Csökkentse a bírság kockázatát napi kevesebb, mint 110 forintból (éves előfizetéssel, 1-3 bolt esetén)! Próbálja ki ingyen, és fizessen elő, ha kényelmesebb verziót szeretne!