A fogyasztóvédelmi hatóság komolyan veszi a minőségi kifogások és panaszok kezelésével kapcsolatos ügyeket. Érdemes a honlapjukat időről-időre végigböngészni, hogy milyen vétségekért milyen büntetés jár. Alább összegyűjtöttünk néhány tanulságos 2018-as esetet, amiben kifejezetten a panaszkezelés kapcsán büntettek.

Egy webáruház 65 000 Ft-os bírságot kapott azért, mert egy szóban közölt panaszt – amelyet helyben nem tudott kielégítően megoldani – nem rögzített jegyzőkönyvben, és nem küldött érdemi választ 30 napon belül. Egy nagy távközlési  szolgáltató ügyfélszolgálata 250 000 forintos bírságot gyűjtött be azzal, hogy nem válaszoltak egy fogyasztói panaszra, és nem küldték el az érintettnek a jegyzőkönyvet. Egy fapados légitársaság egyik utasának írásbeli panaszára küldött ugyan választ, de a hatóság azt állapította meg, hogy a válasz nem volt érdemi (arról, hogy mi számít érdemi válasznak, itt írtunk). A céget először 100 000 Ft-ra akarták büntetni, de egy sikertelen fellebbezési kísérlet után a bírság összege végül 500 000 Ft-nál állt meg. A válasznak azonban nem csak érdeminek, hanem kellően gyorsnak is kell lenni. Egy hipermarket egy 2018. március 16-án érkezett fogyasztói panaszra csak május 30-án válaszolt, ezzel kicsúszott a 30 napos határidőből, ami 100 000 forintjába került (és hiába fellebbezett).  Egy bútoráruházlánc figyelmét 100 000 Ft-os bírsággal hívta fel a hatóság arra, hogy a fogyasztók minőségi kifogásáról minden esetben vegyen fel jegyzőkönyvet.

A Panaszkezelő.hu Prémium csomagjának használatával – pl. jelzi a válaszadási határidőket, automatikus e-mailben kiküldi a jegyzőkönyveket, segít az érdemi válaszadásban– a bírságok jelentős része elkerülhető lett volna.